Atletismul este o disciplină sportivă, un sport complex și complet, cunoscut și ca „mama tuturor sporturilor”, care poate să fie practicat de către copii încă de la cele mai fragede vârste. Atletismul este unul dintre cele mai populare sporturi din lume. Și nu greșim deloc atunci când afirmăm că atletismul este cel mai practicat dintre sporturi, având în vedere că probe din atletism (alergări, sărituri, aruncări, ștafete etc.) sunt întâlnite în toate celelalte discipline, indiferent că ne referim la sporturi individuale sau de echipă (jocuri sportive), sporturi indoor sau outdoor, sporturi de vară sau de iarnă, sporturi practicate în cadrul antrenamentelor sau competițiilor. Nimic nu poate fi mai simplu, mai ușor, mai independent și eliberator decât să alergi. O știm cu toții!
În plus, atletismul nu este un sport costisitor. E nevoie doar de încălțăminte adecvată și echipament minimal.
Educație și formare prin atletism
„Mamă” sau bază a tuturor sporturilor, atletismul este disciplina cu care trebuie să înceapă educația sportivă a fiecărui copil, indiferent de vârstă. Părinții și îndrumătorii pașilor celor mici trebuie să știe că pe lângă practicarea exercițiului fizic și beneficiile directe obținute, atletismul înseamnă istorie, cultură și civilizație, începând din cele mai vechi timpuri, încă din antichitate.
Atletismul este sportul care își pune amprenta și reprezintă o importantă piatră de temelie la educația, formarea și parcursul viitor, în societate al adultului de mâine. Perseverență și disciplină, concentrarea și atenție, competiție și fair-play, spirit de echipă și colegialitate, adaptabilitate în societate, implicare și empatie față de semeni, adoptarea și promovarea unui stil de viață sănătos, eliminarea discriminării de orice fel – toate acestea, dar și multe altele, pe care le vom descoperi împreună, în cadrul clubului sportiv Cetatea Brașovia din Brașov, sunt unite printr-un singur cuvânt: atletism.
Exemple și modele de viață pentru copii
Cu cât atletismul este început mai de timpuriu, de la vârste fragede, cu atât este mai bine! Mai ales pentru generațiile de mâine, care se află la începutul vieții.

Însă, niciodată nu este târziu să începi practicarea atletismului. Vorba zicalei: „Mai bine mai târziu decât niciodată!”. Cel mai bun exemplu ne este oferit, constant, de veteranii (= categoria masters, toți cu vârste de peste 35 de ani) sau seniorii care aleg acest drum nou, după ce au parcurs o bună bucată din viață. Bravo lor! Sunt exemple de urmat pentru copiii și nepoții lor, pentru generațiile care vin în urma lor, dar și pentru oricare dintre semenii lor care din diferite motive, la un moment dat, doresc să-și dea un alt curs al vieții.
Dezvoltare fizică armonioasă, sănătate fizică și mentală
Să ne întoarcem la subiectul nostru: atletism pentru copii la Brașov. În vremurile pe care le trăim, din păcate, cifrele în creștere ale copiilor supraponderali și obezi înregistrați în România ne atrag permanent atenția și trebuie să însemne, în primul rând, semnale de alarmă pentru părinți. Prima măsură pe care aceștia o pot lua pentru sănătatea copiilor este înscrierea la cursurile de atletism pentru începători. Sau cursurile de inițiere, cum le mai numim.
Părinții din Brașov trebuie să cunoască faptul că principalul beneficiu al practicării atletismului de către cei mici îl reprezintă dezvoltarea copilului atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic și spiritual, oferindu-i acestuia o sănătate fizică și mentală corespunzătoare, cu mult peste cea manifestată de ceilalți copii de vârste asemănătoare, care nu practică sportul într-un cadru organizat, altul decât cel școlar, se înțelege.
Atletismul stimulează dezvoltarea fizică armonioasă a copilului atât la nivelul brațelor și picioarele, cât și al celorlalte părți ale corpului uman (abdomen, spate, gât). De asemenea, organizează și contribuie la coordonarea între membrele superioare și membrele inferioare, precum și între celelalte segmente ale corpului (cap, gât, trunchi).
Copiii care practică atletismul nu acuză deficiențe de postură (cifoze, lordoze, scolioze etc.) și își întăresc imunitatea, fiind mult mai rezistenți în fața virușilor.
Disciplină și organizare prin atletism
Cu siguranță că cei care au făcut atletism, la un moment dat, își aduc aminte cu nostalgie, de unul dintre principalele instrumente cu care au avut de-a face în activitatea lor: caietul de atletism. Nu ruleta, nu cronometrul, nu alte obiect sau instrument i-a însoțit mereu în perioada sau cariera din atletism, cât a făcut-o acest caiet.
Era caietul în care la finalul fiecărui antrenament micul atlet își nota, conștiincios, tot ce a efectuat la ședința de pregătire respectivă. Locul și organizarea antrenamentului ca și timp, cât a durat și ce a însemnat încălzirea, în ce a constat antrenamentul în sine și ce rezultate a înregistrat (timpi, distanțe, număr de serii și repetări – în funcție de specificul ședinței), ce a efectuat în încheiere și multe, multe altele apăreau în acest veritabil jurnal de bord al atletului.
Și astăzi în atletism mai sunt caiete sau agende, sub diferite forme. În prezent tehnica, telefoanele și ceasurile inteligente, aplicațiile și widgeturile au pătruns ca în oricare alt domeniu și moment al vieții noastre. Însă folosite în mod constructiv și eficient, ele vin să ajute și să îmbunătățească. Au venit lângă atletism, ca un plus la organizarea și disciplina de care este nevoie.
Sportul încurajează disciplina, însă atletismul o duce până la cele mai mici și profunde detalii. Organizarea timpului în mod eficient și respectarea programului de antrenamente încurajează și obișnuiește copilul și adultul de mâine cu un stil de viață disciplinat, prin propria-i experiență acumulată în timp, la antrenamente și concursuri, tabere și cantonamente. Iar disciplina este o condiție fără de care succesul în sport și în viață nu are cum să apară.
Perseverență și autodepășire
Până la întrecerea cu ceilalți adversari, atletismul este o competiție cu tine însuți sau însăți, băiat sau fată, pe care o duci zi de zi, antrenament de antrenament, în sală sau în aer liber, că-i vară sau iarnă, că plouă, ninge sau e soare. O competiție interioară, cu obiective pe care le ai de depășit. Pentru că în primul rând și mai presus de toate, atletismul înseamnă îmbunătățirea propriilor performanțe și autodepășire. Iar fără perseverență acestea două nu se pot realiza. Da, atletismul este sinonim cu perseverența, una din trăsăturile pe care le va dezvolta în timp copiilor care-l practică.
Exercițiul regulat și provocările permanente, puterea de a continua, de a te ridica de jos după eșecuri sau de a ști cum să continui după succese conduc la adevărata performanță. Aceea care nu se obține de azi pe mâine, ci necesită timp, răbdare, muncă și sacrificii.

Părinții trebuie să conștientizeze faptul că un succes nu reprezintă o garanție pentru altele următoare, ci un motiv în plus de motivare și mobilizare.
Practicând atletismul, copiii învață să nu renunțe și să depună toate eforturile care sunt necesare pentru a reuși.
Controlul emoțiilor și asumarea rezultatelor
Ei bine, în afară de acea competiție pe care fiecare atlet o are cu el însuși, el mai are de-a face cu concursurile adevărate, acolo unde își măsoară rodul muncii din antrenamente cu alți adversari, de aceeași vârstă și aproximativ de același nivel, în condiții de întrecere similare.
Este momentul în care intervine controlul emoțiilor și puterea de concentrare, absolut necesare pentru depășirea momentelor dificile, așa-zise de trac. În timpul unui concurs sau după desfășurarea lui, atletul învață să-și asume fie un succes, fie un eșec. Faptul că va accepta, cu fair-play că altcineva a fost mai bun decât el constituie un pas important în maturizarea sa emoțională.
Familiarizarea cu situațiile de concurs și obișnuința examenelor vor constitui o altă „cărămidă” importantă în educația viitorilor adulți ai Brașovului.
Nivel ridicat de atenție
Activitățile fizice intense presupun un nivel ridicat de atenție, la fel ca cele intelectuale. Pentru a nu lăsa stresul sau emoțiile să îi afecteze performanța, copilul va trebui să își concentreze atenția, în mod special, asupra probei pe care o realizează. Este un exercițiu util pentru o mulțime de situații, cu care se va întâlni ulterior, de-a lungul vieții.
Stil de viață sănătos și socializare
Atletismul încurajează un stil de viață sănătos, bazat pe mișcare, sport și o igienă corespunzătoare a vieții (alimentație, odihnă, recreere etc.). Pentru a practica acest sport, copilul va avea nevoie de o alimentație sănătoasă și de un program de odihnă adecvat. De asemenea, atletismul îl apropie pe copil de natură, favorizând astfel petrecerea timpului în aer liber. Iar Brașovul, slavă Domnului, a fost binecuvântat cu bogății naturale și peisaje de excepție.
Nu în ultimul rând, atletismul permite o relaționare socială cu ambele sexe, pentru ca în această ramură de sport atât fetele, cât și baietii se pot antrena împreună. (credit foto: Markus Spiske/ Unsplash)