Sportul este activitate fizică a cărei practicare presupune un antrenament metodic, respectarea anumitor reguli și a unei anumite discipline, având la bază elementul competitiv și urmărind obținerea de rezultate și performanțe. Rezultatele sunt măsurabile prin trecerea de la un nivel inferior de pregătire la unul superior (de exemplu de la începător la avansat), prin cifre (unități de timp – ore, minute, secunde, zecimi de secundă, respectiv unități de distanță – kilometri, metri, centimetri) ori participări și prezențe în clasamente la competiții amicale sau oficiale.

În timp ce performanța se identifică atât prin aprofundarea și perfecționarea cât mai detaliată și minuțioasă a tehnicilor, calităților și cunoștințelor, cât mai ales prin clasări pe podium și obținerea de medalii la cele mai importante competiții naționale (Campionatele Naționale și Cupa României), prin selecționarea în loturile naționale și olimpice ale României, prin calificarea (îndeplinirea unor baremuri, parcurgerea unor etape de calificare) și prezența la concursuri oficiale de nivel superior, internaționale (Campionatele Balcanice, Campionatele Mondiale, Cupe Mondiale, Jocurile Olimpice), prin câștigarea de medalii la întreceri sportive de acest rang sau prin realizarea unor noi recorduri (naționale, continentale, mondiale, olimpice).

Sportul amator mai este cunoscut în limbaj popular ca „sportul de masă”, iar oficial, conform Legii Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/ 2000 (modificată și republicată), ca „sportul pentru toți”. Legea spune că „Sportul pentru toţi reprezintă un complex de activităţi bazate pe practicarea liberă a exerciţiului fizic într-un mediu curat şi sigur, individual sau în grup, organizat ori independent, în vederea menţinerii sănătăţii, a recreării şi socializării cetăţenilor”. Cu alte cuvinte, sportul amator este practicat de orice persoană, indiferent de vârstă, stadiu de pregătire, sex, categorie socială, apartenență etnică sau religioasă.

Trebuie subliniat faptul că pentru sportivii amatori există competiții speciale, separate de cele ale sportivilor de performanță. În România există Programul naţional „Sportul pentru Toţi”, care este coordonat de Comitetul Activităţilor Fizice Sportive pentru Sănătate, Educaţie şi Recreare, organism consultativ pe lângă Secretariatul General al Guvernului, a cărui organizare, funcţionare şi componenţă se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. De asemenea, ființează Federaţia Sportivă Naţională Sportul pentru Toţi – o structură sportivă care beneficiază de drepturile şi de obligaţiile federaţiilor sportive naţionale şi îşi desfăşoară activitatea pe bază de programe naţionale, finanţate prioritar de Guvern. Nu în ultimul rând, sportul pentru toți este finanțat, prin subprograme, de către autoritățile publice locale (Consiliile Locale prin Primării și Consiliile Județene), prin fonduri de la bugetele proprii.

Sportul de performanţă constituie un factor esenţial pentru dezvoltarea sportivă pe plan naţional, îndeplinind o importantă funcţie reprezentativă pentru România în competiţiile sportive oficiale cu caracter internaţional. Prin sportul de performanţă se urmăreşte valorificarea aptitudinilor individului într-un sistem organizat de selecţie, pregătire şi competiţie, având ca scop ameliorarea rezultatelor sportive, realizarea de recorduri şi obţinerea victoriei. Sportivii de performanţă sunt persoanele care practică sistematic şi organizat sportul şi participă în competiţii cu scopul de a obţine victoria asupra partenerului, pentru autodepăşire sau record. Pentru a participa la competiţiile sportive oficiale locale sau naţionale un sportiv de performanţă trebuie să fie legitimat la un club sportiv. În România fiecare ramură de sport, recunoscută oficial, își are propria federație sportivă națională, iar singura care este declarată ca fiind profesionistă și, automat, are ligă profesionistă este fotbalul.

Conform Legii nr. 69, pe lângă sportul pentru toți și sportul de performanță, din punct de vedere al organizării, în România mai întâlnim Educaţia fizică şi sportul şcolar şi universitar, dar și Educaţia fizică militară şi profesională.

Este bine de știut faptul că în majoritatea disciplinelor sportive, pentru persoanele cu vârste de peste 35 de ani care practică un sport se organizează competiții oficiale importante de veterani (= masters), condiția participării la acestea fiind legitimarea la un club sportiv.

Federaţia sportivă naţională „Sportul pentru toţi” şi Federaţia sportivă naţională „Sportul pentru persoanele cu handicap” beneficiază de drepturile şi de obligaţiile federaţiilor sportive naţionale şi îşi desfăşoară activitatea pe bază de programe naţionale, finanţate prioritar de Guvern. (credit foto: Alexander Redl/ Unsplash)