Fundația americană „Character First”, care are filială și în România, ca de altfel în multe alte țări, are ca obiectiv să educe și să promoveze în viața oamenilor trăsături de caracter care să înnobileze, să facă viața și lumea mai bune, o lume în care caracterul nostru este precumpănitor.
Programul „Character First” (= Caracterul mai întâi) a luat ființă în Statele Unite ale Americii la mijlocul anilor ’80, pornind inițial ca și curs despre caracter în cadrul unei companii de succes. Ulterior a fost preluat de instituții publice precum: școli, administrație publică, poliție, închisori și familii.
În 2003, Paul Copu, cunoscut cu ani în urmă pentru performanțele sale în atletism (campion mondial universitar la 3.000 metri obstacole) și stabilit ulterior peste ocean, a revenit în țară și a preluat conducerea și implementarea programului „Character First” în școlile și instituțiile educaționale din România. El implementează în România, în caracterul oamenilor, în special al tinerilor, cel puțin de 49 (!) de trăsături de caracter, cum ar fi: conștiinciozitatea, creativitatea, bunătatea, atenția, curajul, hărnicia, credința, sinceritatea, punctualitatea, toleranța recunoștința etc.
Cei îi mărturisea fostul atlet reputatului antrenor Silviu Dumitrescu, în lucrarea acestuia („Alergăm pentru sănătate. Din tainele eforturilor fizice”, ediția a 4-a revizuită și adăugită, Editura pentru Sport, București, 2017), despre beneficiile alergării:
„Alergarea poate dezvolta sau îmbunătăți o mulțime de trăsături ale caracterului uman cum ar fi: voința, perseverența, autocontrolul asupra sănătății, tenacitatea, răbdarea, voioșia, întrajutorarea aproapelui, sociabilitatea, patriotismul, încredere în forțele proprii și altele. De la antrenamentul sportiv, de la alergare (n.r. – Paul Copu) și-a întărit voința, perseverența, răbdarea să aștepte efectele benefice ale efortului. L-a ajutat să urmărească autocontrolul, mai ales pe cel asupra sănătății, să sară în ajutorul celor din jur și mai ales să fie vesel și optimist”. (credit foto: Lucas van Oort/ Unsplash)