V-ați propus să slăbiți, să dați jos din surplusul de kilograme, practicând alergarea? Ei bine, atunci trebuie să aveți în vedere sfaturile specialiștilor în medicină sportivă și ale antrenorilor.

1. Nu beți lichide imediat după încheierea ședinței de alergare! În cazurile de vară călduroasă, când este foarte cald și ați transpirat foarte mult, deci v-ați dezhidratat, puteți să consumați un pahar de apă, de preferat plată, nu sucuri sau răcoritoare dulci.
2. După încetarea efortului, așteptați să treacă 2 ore pentru a servi masa. După același timp se poate bea și apă la discreție.
3. Nu uitați sfatul din bătrâni: „Ridică-te de la masă nesătul, atunci când simți că ai mai fi putut mânca ceva!”.
4. Evitați curele de slăbire dătătoare de tot felul de iluzii. Urmați sfatul antrenorului sau instructorului. Iar dacă vă antrenați individual, optați pentru o alimentație normală, din care să nu lipsească fructele și legumele proaspete. Cei care sunt obițnuiți să mănânce mult și au multe kilograme în plus pot să consume apă și ceaiuri care prin volumul lor le pot da senzația de sațietate și să mănânce aceeași cantitate de alimente, dar împărțită în 4-5 mese/ zi.

Cu siguranță că printre dumneavoastră se numără și persoane dornice să câștige kilograme în plus la greutatea corporală practicând alergarea. Și pentru cei care intră în această categorie avem câteva sfaturi.

1. Practicați alergări ușoare, fără eforturi de voință.
2. După încheierea antrenamentului, la 10-15 minute, consumați un nectar sau suc de fructe îndulcit, de preferat miere, ți apă minerală.
3. La 20-30 după efort serviți masa, respectând o alimentație rațională, fără excese. Din câte se pare, obiceiul de a mânca de două ori/ zi favorizează o mai bună asimilare a alimentelor și, automat, o acumulare de kilograme în plus. Dacă alimentația nu este suficient de bogată în vitamine, se recomandă consumarea unui complex de vitamine, minerale și oligoelemente.
4. Duceți o viață cu suficientă odihnă, cu respectarea orelor de somn și evitarea stresului puternic. (credit foto: Malik Skydsgaard/ Unsplash)