Încălțămintea ideală pentru alergare se alege în funcție de greutatea corporală și de adaptarea naturală a organismului la acest gen de efort și activitate fizică. Pentru alergătorii urbani, haideți să le spunem orășeni, alergatul pe un teren tare sau cu o încălțăminte prea dură porvoacă în dese rânduri dureri de cap, din cauza șocurilor provocate în cutia craniană.

Firmele din domeniu produc de ani de zile, deja, încălțăminte sportivă de tipul pantofilor care au montate mici arcuri în talpă. În mod cert ajută la alergare și pot să fie utilizați de atleți amatori care nu iau parte la competiții, deoarece acest tip de încălțăminte este interzisă în competițiile oficiale.

Antrenorii cu experiență și atleții cu vechime susțin că o încălțăminte cu talpă moale, prea moale, obosește mai mult și poate să cauzeze multe neplăceri. Pe de altă parte, nici o încălțăminte prea dură nu este tocmai potrivită. Din punct de vedere biomecanic, încălțămintea alergătorului este cu atât mai bună pentru performanță cu cât este mai tare, mai dură. Însă și în acest există un inconvenient: în acest ultim caz există riscul unor dese accidentări. (credit foto: Malik Skydsgaard/ Unsplash)