Termenul de „stretching” provine din limba engleză de la verbul „to stretch”, ce se traduce prin „a (se) întinde” și se referă la un ansamblu de exerciții, al căror obiectiv este creșterea flexibilității și elasticității musculare și articulare (tendoane, articulații) prin întindere.

Stretching-ul este o metodă folosită la antrenamente, adresată articulațiilor și în special mușchilor, apărută în ultimele decenii, concepută și promovată de un antrenor american, Bob Anderson, care a aplicat-o în mai multe sporturi, obținând succese deosebite. Prin stretching înțelegem o mișcare de mobilitate, o poziție statică, care durează un timp maxim de 20-30 de secunde și poate să fie aplicată tuturor grupelor musculare.

Principalele beneficii în urma practicării exercițiilor de stretching:

1. Evităm accidentele musculare;
2. Reducem tensiunea musculară, relaxând mușchiul și stimulând circulația sângelui;
3. Odihnim mușchiul, prin reducerea mai rapidă a toxinelor rezultate din efort, pe cale de consecință ducând și la mărirea randamentului mușchiului respectiv și, totodată, la eliminarea accidentelor/ leziunilor musculare.
4. Îmbunătățirea performanțelor fizice ale corpului;
5. Îmbunătățirea posturii corporale;
6. Eliminarea stresului;
7. Îmbunătățirea circulației sangvine generale.

În exercițiile de stretching trebuie ținut cont de faptul că aceste mișcări se execută în condițiile unei relaxări totale a musculaturii, în special, în mod obligatoriu, a grupei musculare ce este întinsă. Atenție! Nu trebuie forțată întinderea mușchiului până la durere, cum se întâmplă uneori la exercițiile obișnuite de mobilitate.

Ideal este ca durata unui exercițiu de stretching să nu depășească 15-20 de secunde, atunci când sunteți la începutul acestei metode de antrenament sportiv, ci doar după câteva săptămâni, când puteți să treceți treptat la un timp maxim de execuție de 30 de secunde.

Stretchingul poate să fie folosit cu grijă și la început de antrenament. La fel de bine însă poate să fie folosit și în timpul antrenamentului, atunci când sportivul simte nevoia sau, bineînțeles, la sfârșit de antrenament.

Alte sfaturi pentru stretching:

– Poziția inițială și poziția în care se va executa stretchingul propriu zis să fie stabilă, relaxată și comodă;
– Să fie precedat de o încălzirea generală a organismului, printr-un efort aerob de minim 15 min;
– De asemenea, să fie precedat de mișcări active;
– Respirația să fie uniformă și relaxată. Respiraţia e un fenomen natural care trebuie controlat, fără a fi însă înfrânat. Dacă se va practica stretching-ul cu regularitate, uşurinţa respiratorie va spori, iar muşchii şi articulaţiile vă vor deveni mai suple. Capacitatea pulmonară vitală (maximul de aer introdus în plămâni, înaintea unei expiraţii forţate) se va ameliora pentru adulţi, valoarea ei fiind de aproximativ 3,5 litri;
– Nu se face stretching pentru două grupe musculare simultan;
– Stretchingul se poate combina cu tracțiunea în ax a articulației respective. (credit foto: Mary West/ Unsplash)